2. joulukuuta 2012

Topakka akka testissäNoita pyörähti tänään Lappalaiskoirat ry:n järjestämässä luonnetestissä Helsingin Oulunkylässä. Tutun oloinen koira testin läpi viipotti ja tulosrivikin piti liki kutinsa omien veikkausten kanssa. Vinkeää silti, miten pieni koira osasikin muka yllättää testissä, jossa sitä koeteltiin normi arkea haastavammissa tilanteissa.

Pikkuylläri oli, miten topakkana Noita puolusti minua ja seinällä itseään, vaikka jonkin sorttista pörhistelyrintamaa osasinkin odotella. Toinen suuri yllätys oli tulkinta temperamentistä, jonka mukaan Noita on "erittäin vilkas". Okei, kyllähän se bongaa asioita silmillä ja korvillaan, mutta ennemmin olen ajatellut Noidan aina rauhallisena, moneen asiaan järkevästi ja coolisti suhtautuvana kuin vilkkaana. Luonnetestin arvosteluohjeen mukaan erittäin vilkkaan koiran "reaktio on hyvin nopea, väistämisliike on melko pitkä. Koira ei pysty välittömästi kohdentamaan häiriötä ja siinä esiintyy lievää keskittymiskyvyn puutetta. Koirassa ei ole havaittavissa tasapainottomuutta". Ehkäpä testin kuormitus näkyi Noidalla juuri tässä, vaikken sitä itse osannutkaan sillä tavalla katsoa. Tai sitten tuomarit tulkitsivat jatkuvan yleisön pälyilyn ja sinne pyrkyröinnin vilkkaudeksi, yleisössä oli kolme Noidan lemppari-ihmistä, Antti, Riina sekä kasvis-Susanna, joista viimeksi mainittua Noita ei ehtinyt moikata ennen testiä. Täytyypä tarkastella videotallenne testistä uusin silmin, jahka saan sen käsiini.

Erittäin tyytyväinen olen siihen, että kaikki osa-alueet olivat plussan puolella, laukauksille lähes kuuro ja ihmisiä kohtaan hyväntahtoisesti ja avoimesti suhtautuva koira on aika makea ja arkea helpottava otus. Sitten kun on toimintakykyä ja taisteluhalua vielä kohtuullisen verran ja on hieman pehmeä, siitä saa aika iisin koiran kouluttaa, väitän minä. Noidalle kun koskaan ei ole tarvinnut tahkota mitään päähän, se oppii äkkiä ja nöyränä koirana kunnioittaa sääntöjä. Ja mikä parasta, kun testi oli ohi, koira oli jälleen täysin oma itsensä, kerjäsi ihmispiirissä huomioita ja hellyydenosoituksia ja kaivoi penkalta karahkaa riepoteltavaksi.

Tässäpä koko rivi kaikessa komeudessaan. Suluissa vieressä on oma veikkausrivi.


Toimintakyky: +1 kohtuullinen (+1)
Terävyys: +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua (+1 pieni)
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty (+3)
Taisteluhalu: +2 kohtuullinen (+2)
Hermorakenne: +1 hieman rauhaton (+1)
Temperamentti: +1 erittäin vilkas (+3 vilkas)
Kovuus: +1 hieman pehmeä (+1)
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin (+3)

Laukauspelottomuus: +++ laukausvarma (+++)

Yht.  +144

4 kommenttia:

 1. Onnittelut tosi hienosti sujuneesta testistä! Mukavan kuuloisen arvostelun saitte tomeralle Noidalle! :) Rapsutuksia!

  VastaaPoista
 2. Hienosti on kyllä Noita posottanu testin läpi - Onnea :-D Olispa mielenkiintosta tietää, miten vilkkausosio ois ilmenny Noitalaisessa, jos se olis ehtinyt moikata kasvistädin kunnolla ennen testiä, jotenkin tuntuu, että saattoi kenties olla vaikutusta... Mutta hienosti meni enivei!

  VastaaPoista
 3. Kiitokset onnitteluista! Sama sesse se on nyt kuin ennen testiäkin, enkä osaa sitä erittäin vilkkaana pitää :D Olis tosiaan ollut mielenkiintoista tietää, miten oltais testissä käyttäydytty, jos Susanna olis ehtinyt palluutella Noitaa tovin...pitkän tovin... Tästäkin taas näki, mikä Noidan elämässä on tärkeintä: ihanat, parhaat ihmiset ja sitten vasta muu toiminta! Kaikkien kohteliaisuussääntöjen mukaan olisi pitänyt mennä heti tervehtimään kasvistätiä, kun pitkästä aikaa nähtiin, tuumasi Noita :)

  VastaaPoista
 4. Kylläpä Noita napsaisi kivan rivin testistä! Onnea! :)

  VastaaPoista